Niet-aangeboren hersenletsel
Niet-aangeboren hersenletsel of NAH is schade aan de hersenen, ontstaan in de loop van het leven en is in te delen in twee soorten, namelijk: traumatisch hersenletsel (bijvoorbeeld hersenletsel na een ongeval) en niet-traumatisch hersenletsel, (bijvoorbeeld: beroerte (CVA), herseninfarct, infectie, tumor, zuurstofgebrek).
Bij niet aangeboren hersenletsel kunnen allerlei problemen met betrekking tot de voeding optreden, zoals decubitus, onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding, kauw- en slikstoornissen, vertraagde maagontlediging, obstipatie, ongewenste gewichtstoename of overgewicht óf een combinatie van diverse problemen. Gezien de complexiteit van de ontstane motorische en neurologische problemen bij NAH is dieetbegeleiding door de diëtist met expertise op dit gebied van groot belang. De diëtist geeft praktische voedingsadviezen aan mensen met NAH én hun partner en naasten. Daarnaast wordt ondersteuning bij leefstijlveranderingen geboden. De complexe problemen bij NAH vragen regelmatig de inzet van drinkvoeding of sondevoeding.
Doordat binnen het revalidatiecentrum deze patiëntengroep eveneens wordt behandeld beschik ik als gespecialiseerde diëtist in NAH over de juiste kennis en ervaring.